Tuning

3/7/10

Κινητήρας της χρονιάς o 1.4 MultiAir Turbo


O 1.4 Turbo κινητήρας, ο πρώτος που εφάρμοσε τη νέα επαναστατική τεχνολογία Multiair, κέρδισε το σημαντικό βραβείο «Κινητήρας της Χρονιάς» στην κατηγορία για το καλύτερο νέο μηχανικό σύνολο.

Αυτός ο πρωτοποριακός τετρακύλινδρος κινητήρας συνδυάζει την τεχνολογία MultiAir (τον ηλεκτροϋδραυλικό έλεγχο των βαλβίδων εισαγωγής δλδ) με υπερτροφοδότηση γεγονός που θέτει πρωτόγνωρα στάνταρ απόδοσης.

Εξελιγμένος και κατασκευασμένος από την FPT �Fiat Powertrain Technologies- ο κινητήρας 1.4 MultiΑir Turbo με απόδοση 135 ή 170 ίππων εξοπλίζει τις Alfa Romeo MiTo και Giulietta, όπως και τα Fiat Punto Evo και Abarth Punto Evo. Σύντομα όμως θα είναι διαθέσιμος τόσο στο Fiat Bravo, όσο και στην Lancia Delta.

Η κορυφαία έκδοση των 170 ίππων συνδυάζει την καταπληκτική ειδική απόδοση των 124 ίππων/λίτρο με μέγιστη ροπή 250 Nm εξασφαλίζοντας σπορ επιδόσεις, αλλά και πρωτόγνωρη οικονομία καυσίμου και εκπομπές CO2 (134 γρ/χλμ. στη νέα Alfa Romeo Giulietta).

Η τεχνολογία ΜultiAir, με πληθώρα βραβείων και διακρίσεων μέχρι σήμερα, βασίζεται στον άμεσο έλεγχο της εισαγωγής του αέρα �νεξαρτήτως γωνίας ανοίγματος της πεταλούδας γκαζιού- ξεχωριστά σε κάθε κύλινδρο και ξεχωριστά σε κάθε κύκλο καύσης, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2 έως 10% και αυξάνοντας την ισχύ και την ροπή κατά 10% και 15% αντίστοιχα. Επιπλέον, όλες οι ρυπογόνες για το περιβάλλον εκπομπές καυσαερίων μειώνονται με τον προσεκτικό έλεγχο της καύσης. Η τεχνολογία MultiAir είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και ευπροσάρμοστη, γεγονός που της επιτρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους κινητήρες βενζίνης και να μπορεί να εξελιχθεί στο εγγύς μέλλον για κινητήρες πετρελαίου.

Το σπουδαίο βραβείο «Καλύτερος Νέος Κινητήρας της Χρονιάς», που απονεμήθηκε από μια διεθνή επιτροπή αποτελούμενη από 65 εξειδικευμένους δημοσιογράφους από 32 χώρες, παραλήφθηκε από τον Aldo Marangoni, τον αντιπρόεδρο της FPT Product Engineering.

«Το βραβείο αυτό είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της ικανότητας του Ομίλου Fiat για τεχνολογική καινοτομία. Ο Όμιλος έχει κερδίσει το βραβείο του «Διεθνούς Κινητήρα της Χρονιάς» ήδη από το 2005 με τον μικρό, αλλά σοφιστικέ, 1.3 Multijet στην κατηγορία χωρητικότητας 1.0-1.4 λίτρου. Ο κινητήρας αυτός άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των κινητήρων πετρελαίου, ένα πεδίο στο οποίο ο Όμιλος ήταν πάντα ηγέτης, έχοντας λανσάρει πρώτος στην αγορά καινοτομίες, όπως ο άμεσος ψεκασμός και τεχνολογία Common Rail» δήλωσε ο Aldo Marangoni.

Με τη σειρά του ο Dean Slavnich, αντιπρόεδρος της επιτροπής και συντάκτης του Engine Technology International δήλωσε: «’φθονη δύναμη συνδυασμένη με δραστικές επεμβάσεις στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων καθιστούν τον κινητήρα αυτό πολύ καλό. Μετά, όταν κοιτάς και την οικονομία καυσίμου που επιτυγχάνει, ο 1.4 MultiAir Turbo κινητήρας της Fiat γίνεται σπουδαίος. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί κέρδισε το βραβείο για τον καλύτερο νέο κινητήρα για το 2010». 

πηγη ''01.car''

Εξατμισεις αυτοκινητων

ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ