Tuning

3/2/11

F1 2011, Δοκιμές Valencia, 1η μέρα: Η έναρξη μιας νέας χρονιάς

Η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Formula 1 του 2011 άνοιξε στη Valencia με την πρώτη από τις δεκαπέντε ημέρες των χειμερινών δοκιμών, στην οποία ο Sebastian Vettel σημείωσε τον πρώτο χρόνο με τη νέα Red Bull RB7.

Επτά ομάδες μπήκαν σήμερα (1/02) με τα νέα τους μονοθέσια στην ισπανική πίστα, καθώς η McLaren και η Virgin χρησιμοποίησαν ενδιάμεσο μονοθέσιο και η Hispania το περσινό της, ενώ η Lotus θα ενσωματωθεί την Τετάρτη (2/02) στις δοκιμές με τη νέα T128.

Οι RBR, Ferrari και McLaren βρίσκονταν στην κορυφή των χρόνων σχεδόν όλη την ημέρα, καθώς αργά το απόγευμα πολλοί οδηγοί σημείωσαν γρήγορους γύρους με λίγα καύσιμα. Ένας από αυτούς ήταν ο Sebastian Vettel, ο οποίος νωρίτερα δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικός με βαρύ φορτίο καυσίμων σε συστοιχία γύρων.

Ο πρωταθλητής, που συμπλήρωσε 93 γύρους, είπε: "Είναι καλό σημάδι ότι κάναμε τόσους πολλούς γύρους, κάτι που δεν είχαμε πετύχει την πρώτη μέρα δοκιμών τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, αισθάνομαι άνετα στο μονοθέσιο και ξεκινήσαμε καλά.

Αυτές είναι δοκιμές για όλους μας, έχουμε διαφορετικά προγράμματα. Επιπλέον δεν έχουμε δει ακόμα τη νέα McLaren. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε στο νου μας τις μεγάλες ομάδες – εμάς, τη McLaren, τη Ferrari και τη Mercedes, ίσως και τη Renault που έχει ένα ενδιαφέρον μονοθέσιο όπως είδαμε χθες".

Μηχανικά προβλήματα αντιμετώπισαν οι Williams και Mercedes, καθώς και στα τελευταία λεπτά η Ferrari. Με το υδραυλικό πρόβλημα της W02 ο Nico Rosberg έχασε αρκετό χρόνο και έμεινε στο τέλος της κατάταξης και κάτι ανάλογο συνέβη και με το πρόβλημα της Williams στο σύστημα KERS.

Μέχρι να επιδιορθωθεί το πρόβλημα της Mercedes, ο Michael Schumacher (που ανέλαβε από τον N. Rosberg το απόγευμα) έχασε επίσης αρκετό χρόνο. "Παρότι ελπίζαμε να κάνουμε περισσότερους γύρους, ήταν συναρπαστική ημέρα. Είναι πολύ όμορφο μονοθέσιο και μου έδωσε καλή αίσθηση", είπε ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.

"Οι λίγοι γύροι που κάναμε σήμερα δεν έχουν αλλάξει την αισιοδοξία που αισθανόμασταν το χειμώνα. Δεν ανησυχώ ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας", συμπλήρωσε ο Γερμανός, που θα επιστρέψει στο κόκπιτ της W02 την Πέμπτη (3/02).

Την Τετάρτη (2/02) θα κάνουν το φετινό ντεμπούτο τους οι Lewis Hamilton (McLaren), Robert Kubica (Renault), Pastor Maldonado (Williams), Sergio Perez (Sauber), Heikki Kovalainen (Lotus), ο Fernando Alonso θα παραμείνει στη Ferrari, ενώ στη RBR το πρωί θα οδηγήσει ο S. Vettel και το απόγευμα ο Mark Webber.

Σχετικά με την πρώτη μέρα της νέας Ferrari F150, o Fernando Alonso δήλωσε: "Όλα είναι εντάξει, [το μονοθέσιο] μου έδωσε καλή αίσθηση, δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να συμπληρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα, να μάθουμε το αυτοκίνητο, να αποκτήσουμε πολλά δεδομένα για να έχουμε στο Maranello. Ήταν θετική ημέρα, χωρίς μηχανικά προβλήματα.

Μαθαίναμε τα νέα συστήματα. Μόνο τα ελαστικά είναι ένα θέμα, καθώς φθείρονται γρήγορα και δεν έχουν σταθερή απόδοση. Είναι δύσκολο να κάνουμε ρυθμίσεις και να βρούμε απαντήσεις προς το παρόν".

Σχετικά με τα ελαστικά, ο δοκιμαστής της McLaren Gary Paffett είχε πιο θετική άποψη: "Τα ελαστικά άλλαξαν μετά τις δοκιμές του Abu Dhabi και θα αλλάξουν πάλι πριν αρχίσει η χρονιά. Τα προβλήματα φθοράς έχουν βελτιωθεί και διαπιστώσαμε λιγότερα προβλήματα.

Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε πως φθείρονται τα ελαστικά και συνεπώς πως επηρεάζουν την ισορροπία του μονοθεσίου. Η μέση γόμα δείχνει να αντέχει περισσότερο και η πολύ μαλακή το λιγότερο, αλλά αυτό είναι που θέλεις από ένα ελαστικό. Θα οδηγήσει, επίσης, σε διαφορετικές στρατηγικές στους αγώνες".

FORMULA 1 2011
ΔΟΚΙΜΕΣ VALENCIA – ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ
1. Vettel (RBR) 1:13.769
2. Hulkenberg (Force India) +0.169
3. Paffett (McLaren) +0.523
4. Di Resta (Force India) +0.692
5. Alonso (Ferrari) +0.784
6. Kobayashi (Sauber) +1.852
7. D' Ambrosio (Virgin) +2.234
8. Petrov (Renault) +2.582
9. Schumacher (Mercedes) +2.681
10. Alguersuari (STR) +3.445
11. Barrichello (Williams) +3.566
12. Karthikeyan (Hispania) +4.251
13. Rosberg (Mercedes) +6.161
auto.in.gr

Εξατμισεις αυτοκινητων

ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ