Tuning

24/3/10

FORMULA 1 round 2 Australia



28 Μαρτίου 2010, Μελβούρνη
Μήκος πίστας: 5,303 χιλιόμετρα
Αριθμός γύρων: 58
Απόσταση αγώνα: 307,574 χιλιόμετρα
Ρεκόρ γύρου: 1:24.125 (Michael Schumacher, 2004)
Πρώτο GP: 1996
Νικητής 2009: Jenson Button (Brawn GP)
Pole position 2009: Jenson Button (Brawn GP)
Eπίσημο site: www.grandprix.com.au

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου:
Παρασκευή 26/3
Ελεύθερες δοκιμές - 1ο σκέλος: 03:30 - 05:00GR
Ελεύθερες δοκιμές - 2ο σκέλος: 07:30 - 09:00GR

Σάββατο 27/3

Ελεύθερες δοκιμές: 05:00 - 06:00GR
Κατατακτήριες δοκιμές: 08:00GR

Κυριακή 28/3
Αγώνας: 09:00GR

# Λίγη ιστορία...

Η Formula 1 ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1985. Το πρώτο GP διεξήχθη στους δρόμους της Αδελαϊδας. Ο αγώνας έμεινε στο πρόγραμμα μέχρι και το 1995 και ήταν αυτός που κατά παράδοση έκλεινε την αγωνιστική σεζόν.

Aπό το 1996, το GP Αυστραλίας άλλαξε έδρα και μεταφέρθηκε στο Albert Park της Μελβούρνης. Συνάμα άλλαξε και θέση στο καλεντάρι καθώς έγινε ο εναρκτήριος αγώνας της σεζόν, με εξαίρεση το 2006 αλλά και το 2010.

Η πίστα βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο και αρκετά κομμάτια της αποτελούνται από δημόσιους δρόμους.

Η σκόνη που υπάρχει στην επιφάνεια του οδοστρώματος δυσκολεύει πιλότους και ομάδες, όμως κατά τη διάρκεια του τριημέρου όταν το οδόστρωμα στρώνεται με λάστιχο, η πρόσφυση βελτιώνεται. Η χάραξή της δεν κρύβει ιδιαιτερότητες, όμως είναι ιδιαίτερα απαιτητική στα φρένα ταλαιπωρώντας αρκετά τα συστήματα πέδησης των μονοθεσίων.

Σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η πρώτη στροφή μετά την ευθεία της εκκίνησης όπου τα μονοθέσια καλούνται να φρενάρουν από τα 300km/h για να στρίψουν. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία για προσπέραση.

Σε αυτήν την πίστα σημειώθηκε το 2001 το τελευταίο δυστύχημα στην F1. Ένας άνθρωπος που εργαζόταν στην πίστα έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από έναν τροχό που αποκολλήθηκε από το μονοθέσιο του Jacques Villeneuve, μετά τη σύγκρουση που είχε ο Καναδός με τον Ralf Schumacher.

Γνωρίζατε ότι...
...o αγώνας του 1991 έχει μείνει στην ιστορία της F1 ως ο μικρότερος σε διάρκεια αγώνας; Λόγω της καταρρακτώδους βροχής που έπεφτε στην Αδελαϊδα, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να διακόψουν τον αγώνα μετά από μόλις 14 γύρους. Νικητής αναδείχθηκε ο αείμνηστος Ayrton Senna, ενώ στο πόντιουμ ανέβηκαν επίσης και οι Νigel Mansell - Gerhard Berger.

# Flashback: Οι τελευταίοι έξι αγώνες που έγιναν στην Αυστραλία

2009: Jenson Button (Brawn GP)
Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε την σύντομα αλλά άκρως πετυχημένη πορεία της στη Formula 1 η Brawn GP. Jenson Button και Rubens Barrichello έκαναν το 1-2 για την ομάδα που προέκυψε από τις στάχτες της Honda. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Lewis Hamilton αλλά μια εβδομάδα αργότερα αποκλείστηκε από τον αγώνα καθώς αποδείχθηκε πως είχε πει ψέματα στους κριτές του αγώνα σχετικά με τις αλλαγές θέσεων με τον Jarno Trulli υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας. Έτσι στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Jarno Trulli. Στα αξιοσημείωτα, η σύγκρουση των Sebastian Vettel - Robert Kubica και ενώ μάχονταν για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

2008: Lewis Hamilton (McLaren)
Σε αγώνα επιβίωσης εξελίχθηκε το πρώτο GP της χρονιάς, με τον Lewis Hamilton να παίρνει τελικά τη νίκη έχοντας ξεκινήσει από την pole position. Μόλις επτά μονοθέσια αντίκρισαν την καρό σημαία, ενώ το safety car μπήκε συνολικά τρεις φορές στην πίστα. Και οι δυο Ferrari εγκατέλειψαν, αλλά ο Raikkonen πήρε τελικά ένα βαθμό καθώς μετά το τέλος του GP οι αγωνοδίκες απέκλεισαν τον Rubens Barrichello γιατί βγήκε από τα pits αγνοώντας το κόκκινο φανάρι. Με αυτόν τον τρόπο ο Φινλανδός ανέβηκε στην όγδοη θέση. Δεύτερος ήταν ο Nick Heidfeld και τρίτος ο Nico Rosberg. Ο Sebastien Bourdais έγινε ο 57ος πιλότος που καταφέρνει να βαθμολογηθεί στο ντεμπούτο του στην F1.

2007: Kimi Raikkonen (Ferrari)
Ονειρεμένο ήταν το ντεμπούτο του Κimi Raikkonen με την Ferrari. Ο Φινλανδός ξεκίνησε την «ιταλική» του περιπέτεια με pole position, νίκη και ταχύτερο γύρο αγώνα. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας για το 2007. Η δεύτερη ήταν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, στη Βραζιλία όπου κατέκτησε και το Πρωτάθλημα... Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Fernando Alonso στο ντεμπούτο του με την McLaren Mercedes, ενώ η μεγάλη έκπληξη ήταν ο Lewis Hamilton. Ο νεαρός Βρετανός, στον παρθενικό του αγώνα στην F1 ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, οδήγησε τον αγώνα για τέσσερις γύρους, ενώ στην εκκίνηση είχε περάσει τον Alonso. Μόλις έκτος ο Felipe Massa, ο οποίος ξεκίνησε από τις τελευταίες θέσεις του γκριντ λόγω αλλαγής κινητήρα στο μονοθέσιό του.

2006: Fernando Alonso (Renault)
Ο Fernando Alonso πανηγυρίζει τη δεύτερη νίκη του σε τρεις αγώνες. Στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Jenson Button πήρε την pole, αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει, αφού εγκατέλειψε ένα γύρο πριν το τέλος όταν ο κινητήρας της Honda τυλίχθηκε στις φλόγες. Κακός αγώνα για την Ferrari που είδε και τους δυο πιλότους της (Michael Schumacher - Felipe Massa) να εγκαταλείπουν. Στο βάθρο ανέβηκαν επίσης ο Kimi Raikkonen και ο Ralf Schumacher.

2005: Giancarlo Fisichella (Renault)
Ο Fisico ταξίδεψε στην Αυστραλία με πολύ καλό προαίσθημα. Μέρες πριν τον αγώνα εξέφραζε την πίστη του ότι στο Albert Park θα είναι στο βάθρο. Έτσι και έγινε. Πήρε την pole position, την οποία μετουσίωσε σε νίκη, την δεύτερη της καριέρας του. Ο Μichael Schumacher εγκατέλειψε μετά τη σύγκρουση που είχε με τον συμπατριώτη του Νik Heidfeld, ενώ ο Fernando Alonso αν και ξεκίνησε από την 13η θέση του γκριντ, τερμάτισε τρίτος, έπειτα από εκπληκτικό αγώνα. Δεύτερος ήταν ο Rubens Barrichello.

2004: Μichael Schumacher (Ferrari)
Εντυπωσιακή εμφάνιση του Μichael Schumacher που ξεκίνησε από την pole position, πήρε τη νίκη και σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Ο Γερμανός νίκησε και τους επόμενους τέσσερις αγώνες που ακολούθησαν, και έγινε μόλις ο δεύτερος πιλότος στην ιστορία που παίρνει τη νίκη στα πέντε πρώτα GP της σεζόν. Αυτό το είχε πετύχει πρώτος ο Nigel Mansell το 1992, στην πορεία του προς την κατάκτηση του μοναδικού Πρωταθλήματος της καριέρας του. Δεύτερος ήταν ο Rubens Barrichello και τρίτος ο Fernando Alonso.

# Stats...

-Ο Μichael Schumacher είναι ο πιλότος με τις περισσότερες νίκες στο Αlbert Park. Ο Γερμανός επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής μετράει τέσσερις νίκες σε πέντε επισκέψεις από το 2000 ως και το 2004.
-Στις ομάδες, τις περισσότερες νίκες στην Αυστραλία τις έχει η Ferrari (6). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η McLaren με 4.
-Κανείς Αυστραλός πιλότος δεν έχει καταφέρει να νικήσει τον αγώνα της πατρίδας του.
-Στο Μπαχρέιν ο Fernando Alonso σημείωσε την 22η νίκη της καριέρας του, την πρώτη μετά τον αγώνα του Fuji τον Οκτώβρη του 2008. Τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της Formula 1 τις έχει πετύχει ο Michael Schumacher (91).
-Όσον αφορά στις ομάδες, τις περισσότερες νίκες τις έχει η Ferrari (211). Ακολουθεί η McLaren με 164 και η Williams με 113.
-Από τον αγώνα της Βραζιλίας το 2008 έχει να βρεθεί στην pole position μονοθέσιο της Ferrari.
-Σε 9 περιπτώσεις τα τελευταία 12 χρόνια ο πιλότος που νίκησε τον αγώνα της Αυστραλίας, στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής...

Πηγη wheels-motors.gr

Εξατμισεις αυτοκινητων

ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ